Vaikka useimmiten jokapaikassa puhutaan kilokaloreita, niin mulla menee herkästi sekaisin, että miten kilojoulet saadaan muutettua kilokaloreiksi.

1 kilokaloria (kcal) on 4,18 kilojoulea (kJ).

1 kilojoule (kJ) on 0,238 kilokaloria (kcal).

Mutta joo. Pelkät kalorimäärien ja ravintosisllöt eivät ratkaise sitä kuinka paljon mulla on varaa syödä päivässä. Täytyyhän minun tietää kuinka paljon elimistöni tarvitsee energiaa. Energiatarvehan määräytyy painon suhteesta pituuteen ja kuinka paljon liikkuu.

Jos on ihannepainossa, niin se on helppo laskea:

1. Kerro painosi 92,4.

2. Kerro tulokseksi saamasi arvo (kJ) sopivimmalla seuraavista:

  • 1,3:lla jos teet istumatyötä etkä juuri vapaa-ajallasikaan liiku.
  • 1,4:llä, jos liikut jonkin verran työpäiväsi aikana (esim. myyjä) tai jos vapaa-ajallasi urheilet jonkin verran, esim. kävelet tai uit rauhallisesti ainakin 30 minuuttia päivässä.
  • 1,5:llä, jos työsi on melko aktiivista (esim. postinkantaja) tai harrastat tehokasta liikuntaa yli 30 minuuttia päivässä.
  • 1,7, jos työsi on hyvin fyysistä (esim. rakentaminen, aerobic-ohjaus) tai jos harrastat rankkaa liikuntaa yli tunnin päivässä.

Tulos on kilojouleina, joten jos halua sen vielä muuttaa kilokaloreiksi, niin kerro 0,238.

HUOM: Tämä on vain suuntaa antava, koska energian tarve voi vaihdella suuresti.

Laihdutus vaatii noin 500-1000 kcal energiavajetta päivässä. Karkeasti arvoituna 54-83 kiloa painavilla 1500 kilokaloria päivässä laihdutuskuurin aikana riittää. Yli 83 kiloa painavilla tulisi tähän energiamäärään lisätä vielä 200 kilokaloria päivässä.  (Kohdasta 1. alkaen olen käyttänyt lähteen www.tohtori.fi -nettisivua).